Stookolieketel

Kan je nog een stookolie-installatie laten plaatsen of vervangen? Je leest alle info hier.

Huidige regelgeving

Mazoutketels zijn nog steeds populair buiten de stadskernen waar vroeger nog geen gas aanwezig was in de woningen. Vanwege de hogere uitstoot worden deze minder geplaatst en schakelen mensen meer over op gas. Daarnaast is het verboden om stookolieketels te plaatsen bij nieuwbouw en indien er aardgas in de straat ligt.

Een stookolieketel is aanzienlijk groter dan een gasketel en bestaat enkel als vloerketel, nooit als wandketel. Vloerketels bestaan niet als combiketel, maar kan je weer uitbreiden met aparte of onderliggende boilers. Mazoutketels zijn ten slotte aanzienlijk duurder dan een gasketel.

Vanaf 1 januari 2022 mag je een stookolieketel in je bestaande woning nog vervangen door een nieuwe hoogrendementsketel op stookolie op voorwaarde dat die woning niet aansluitbaar is op het bestaande aardgasnet.

Bij een technisch mankement aan je ketel mag je afzonderlijke onderdelen nog laten repareren en vervangen. Je mag dus nog een nieuwe brander laten installeren, of onderdelen onder handen laten nemen zoals de regeling, de pomp of de elektrische componenten.

Voor de meest up-to-date informatie, ga naar www.informazout.be