Algemene vragen

Welk type toestellen zijn er allemaal?

De meestgebruikte toestellen voor residentiële toepassingen zijn uiteraard wandmodellen. Deze zijn gemiddeld 75-100 cm breed en 30 cm hoog en komen hoog tegen de muur, met een spatie van 10 cm tussen plafond en toestel. Deze bestaan ondertussen in verschillende vormen en kleuren (grijs, zwart, rood) om bij het interieur te passen. Een vloermodel is een toestel dat laag tegen de vloer hangt, met afmetingen van ongeveer 70 x 70 cm. Je kan dit best vergelijken met een radiator en men plaatst dit ook vaak onder een venster, of indien wandmodel niet kan door de schuine kant van het dak. Een inbouw cassette met 1- of 4-zijde uitblaas vinden we meestal terug in kantoren of winkels, maar ook in bijvoorbeeld een bijbouw of veranda met vals plafond kan dit interessant zijn als er geen wand beschikbaar is. Hou rekening met een inbouwhoogte van 25-35 cm. Ten slotte zijn er ook inbouw kanaalmodellen waarbij enkel een rooster zichtbaar is, denk hierbij aan een hotelkamer waar een rooster zichtbaar is boven de inkomhal. Qua roosters en afwerking zijn de mogelijkheden eindeloos: vierkante, ronde of lange spleetroosters in het plafond of muren. Hiervoor hebben we dus veel ruimte nodig, zoals een zolder, vals plafond of aanliggende garage of berging.

Hoeveel ervaring heeft kolu?

Ondanks de jonge leeftijd van kolu, hebben de eigenaar en medewerkers al jarenlang ervaring in de airco-wereld. kolu werd opgericht in maart 2020. Zaakvoerder Wesley Polling is echter al meer dan 8 jaar werkzaam in de HVAC-wereld als ingenieur.

Hoe kan ik mijn airco bedienen?

Alle wandmodellen en vloermodellen zijn standaard voorzien van een infrarode bediening. Bij de meeste fabrikanten is hier standaard (of optioneel) een wifi module ingebouwd, om je toestel van op afstand te bedienen met de smartphone. Deze apps bieden extra mogelijkheden zoals werkprogramma’s, energieverbruik monitoren en diagnose. Voor kanaaltoestellen en inbouwtoestellen is er vaak de keuze tussen een bediening met draad of een draadloze bediening met infrarood ontvanger. Ten slotte kennen ook de meeste fabrikanten een sturingsmodule om met een vrijgave contact of via domotica KNX te werken. Voor commerciële toepassingen bestaan er ook industriële protocollen zoals Modbus of Lan.

Werking airconditioning

Hoe werkt een airco eigenlijk?

Een airco bestaat uit een compressor, expansieventiel, verdamper (=koude zijde) en een condensor (=warme zijde). De compressor pompt het koelgas op hoge druk, waardoor het wil condenseren (=warmte afgeven). Nadien wordt het via het expansieventiel op lage druk geïnjecteerd in de verdamper (= warmte opnemen, zoals water aan de kook brengen). Dit is een lucht-lucht warmtepomp, aangezien de afgiftemedia aan beide zijdes lucht is. Bij een lucht-water warmtepomp wordt de warmte gehaald uit de buitenlucht en afgegeven aan water voor vloerverwarming of sanitair warm water. Een water-water warmtepomp gebruikt ten slotte een bodemlus of captatienet gevuld met water daar zijn warmte (of koude) uit te halen in de grond.

Is een airco ook interessant voor verwarming?

Alle airco’s kunnen tegenwoordig ook verwarmen door een interne 4-wegklep. Dit is een interessante optie om je te verwarmen in het tussenseizoen, zeker als er bijvoorbeeld toch wat energie over is van de zonnepanelen. Een lucht-lucht warmtepomp is in veel gevallen zelfs goedkoper bij temperaturen boven de 7°C dan een gasketel, maar zodra de temperatuur zakt naar het vriespunt blijft fossiele brandstof momenteel de goedkoopste oplossing. Bij gebruik als hoofdverwarming is het belangrijk om het verwarmingsvermogen na te kijken bij -10°C. Een toestel dat bijvoorbeeld een nominaal verwarmingsvermogen heeft van 5 kW (= bij 7°C buiten), geeft vaak minder dan 4 kW bij negatieve temperaturen. Hierdoor zal je dus de installatie moeten overdimensioneren om de winterprikken comfortabel door te komen.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een airco?

Vroeger waren airco’s echte energieverslinders met een hoge energiefactuur als gevolg. Ondertussen zijn ook hier veel verbeteringen in gebeurd en leveren alle bekende fabrikanten toestellen af met energielabels van A+ tot zelfs A+++. Als vuistregel mag je per 1 kW geïnstalleerd koelvermogen een jaarverbruik van 50 kWh nemen. Stel een woning met een multi met 3x een 2kW toestel op de slaapkamers, verbruikt dus 3 * 2 * 50 kWh = 300 kWh op jaarbasis. Een airco van 2,5 kW op een slaapkamer verbuikt dan op jaarbasis in koeling 125 kWh. (zie technische fiches voor Eurovent & Erp gegevens). Als je de keuze hebt tussen een A+, A++ of A+++ toestel is het ook belangrijk om de investeringskost in rekening te nemen. Vaak verdien je een hogere energieklasse niet terug op korte termijn wanneer het toestel hoofdzakelijk in koeling gebruikt wordt. Als het gaat om een installatie als hoofdverwarming, zal de investering in een zuiniger toestel een grote impact hebben.

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Een gemiddelde woning heeft een koellast van 40 W/m3 of 100 W/m2 bij een gemiddelde plafondhoogte van 2,5 m. Indien het gaat om een ruimte met veel beglazing op het zuiden of een slecht geïsoleerde zolderkamer, mag je hier zeker iets overdimensioneren. Men kan ook vaak opteren voor een iets groter toestel om bijvoorbeeld de keuken ook mee te koelen, samen met de woonkamer. Het plaatsen van een toestel op de gang is energetisch minder interessant omdat we dan eerst de gang koelen en nadien pas de ruimtes, waar ook constant de deuren moeten openblijven.

Moet een airco een buitenunit hebben?

Een buitenunit met kabelgoot aan de zijgevel is vaak niet aantrekkelijk voor de bewoners. Gelukkig hebben we ondertussen kabelgoot in verschillende kleuren en plaatsen we regelmatig een mooie omkasting rond de buitenunit om dit minder te doen opvallen. Er zijn enkele fabrikanten die ook oplossingen bieden zonder buitenunit. Merk op dat hier een aantal beperkingen zijn: deze toestellen maken veel meer lawaai binnen, aangezien de compressor binnen zit. Daarnaast zijn ze beperkt in vermogen en vaak maar geschikt tot 25-30 m2. Het energielabel is ook veel lager dan de andere warmtepompen én de aankoopprijs van deze toestellen ligt ook vaak een stuk hoger. We kunnen dus besluiten dat een airco met buitenunit nog steeds de beste oplossing is indien we een vrije keuze hebben.

Maakt een airco veel lawaai?

Doorheen de jaren hebben fabrikanten hier veel aandacht aan geschonken. Hierdoor is dit ondertussen sterk verbeterd. De compressor van de buitenunit kan zijn vermogen traploos regelen (= inverter of frequentieregelaar technologie) afhankelijk van de buiten- en binnentemperatuur om zo zuinig en stil mogelijk te werken (meestal maximum 45-50 dB). De binnenunit kan ook zijn ventilatorsnelheid aanpassen afhankelijk van de instelwaardes, waarbij de meeste wandmodellen een fluisterstand hebben op 19 dB. Onze tip vanuit kolu is om slim om te gaan met de thermostaat in de bediening of de smartphone app. Hierdoor kan je de temperatuur bijvoorbeeld constant op 23°C instellen, zodat de ruimte steeds op temperatuur blijft en de installatie op een laag vermogen, en dus constant op een laag geluidsniveau werkt.

Installatie & planning

Wat is de ideale plek voor mijn airco?

Dit is uiteraard geen makkelijke vraag aangezien het een afweging is tussen het esthetische (zoals locatie kabelgoot & buitenunit), de ideale luchtverdeling, het leidingwerk en de indeling van de ruimte. Hoe centraler in de ruimte hoe beter, hoewel dit in de praktijk niet altijd mogelijk is. De meeste modellen zijn ondertussen voorzien van luchtkleppen die de lucht zowel horizontaal als verticaal de lucht kunnen blazen, om toch een goede luchtverdeling te krijgen. Meestal plaatsen we de toestellen tegen een buitenmuur, om binnen zo weinig kabelgoot zichtbaar te hebben en eenvoudig met de leidingen en condensafvoer weg te geraken. Voor slaapkamers plaatst men ook vaak toestellen boven de deur, hier is dan wel een condenspomp nodig. De maximale leidingafstand bedraagt vaak 25 m en voor multi’s in totaal 75 m, wat zeker ruim is. Bij nog langere leidingafstanden is een mini-VRV de oplossing, waar de leidingafstand honderden meters kan worden. De buitenunit kan op montagebalken op de grond of een plat dak, een muurbeugel…

Welke elektrische voeding is nodig?

Alle residentiële airco’s hebben een voeding nodig van 220 V monofase aangezien ze zo energiezuinig zijn. Enkele de grotere lucht-water warmtepompen hebben nog een 3-fase voeding op 400V nodig. Voor kleine airco’s kunnen we deze eenvoudig voeden vanuit een stopcontact in de buurt, aangezien de A+ toestellen minder verbruiken dan een haardroger. Opgelet : enkel van de slaapkamer of woonkamer, nooit vanuit de keuken of badkamer. Grotere toestellen met een koelvermogen van 7 kW of hoger voorzien we altijd met een aparte zekering op 20 of 25 A. Kijk hiervoor steeds de voorschriften van de fabrikant na en het AREI na.

Wat is de kostprijs van een installatie?

Dit hangt af van veel factoren, maar als richtprijs kan je tellen vanaf €1500,- per slaapkamer en €1800,- per woonkamer voor een standaard wandmodel. Voor design toestellen of speciale uitvoeringen kan je hier toeslagen van 20-80% bij rekenen.

Maakt de installatie veel vuil?

Het plaatsen van een airco is een relatief proper werk, het enige dat veel stof maakt is de diamantboring van diameter 50-60 mm door de muren of plafonds. Hiervoor gebruiken we vanuit kolu steeds een boormachine met stofzuiger, zodat hier amper stof vandaan komt. Na het monteren van het binnentoestel met leidingwerk vinden de meeste werkzaamheden buiten plaats, zodat onze techniekers na enkele uren al klaar zijn binnen. Handig in Corona-tijden!

Hoe lang duurt een installatie?

Voor een split installatie (1 binnen- en 1 buitenunit) is dit vaak een halve dag werk. Een multi (meerdere binnenunits op 1 buitenunit) van 2-3 toestellen is klaar op een dag en voor installaties tot 5 binnentoestellen voorzien we 2 dagen. Omdat we begrip hebben voor drukke gezinnen of bedrijven, plaatsen we ook op zaterdag installaties.

Andere services & garanties

Heeft een airco onderhoud nodig?

Het onderhoud van een airco omvat een aantal controlepunten die gericht zijn op de goede werking van het toestel (nakijken leidingen en kabels, zijn de drukken en temperaturen in orde, is er voldoende koelmiddel, instelparameters) en het reinigen van het toestel (hiervoor gebruiken we een speciaal product op basis van water & zouten dat biologisch afbreekbaar is én een erkende biocide is, in tegenstelling tot de meeste onderhoudsproducten). Ten slotte is het verplicht bij de meeste fabrikanten & leveranciers om een jaarlijks onderhoudscontract met logboek (Climapulse) voor te leggen bij garantieclaims. Vanuit kolu bieden we na iedere installatie vrijblijvend een onderhoudscontract aan van onbepaalde duur, jaarlijks opzegbaar.

Hoe lang bedraagt de garantie op een installatie?

De garantie is uiteraard minimum 2 jaar, volgens de wet van de consument. Bij de meeste fabrikanten is dit 5 of 6 jaar standaard, bij sommige kan je dit dan weer kopen tot bijvoorbeeld 8 jaar. Kijk zeker na of deze garantie enkel gaat over de onderdelen of ook de werkuren. Ten slotte staat steeds vermeld in de algemene voorwaarden dat een onderhoudscontract en logboek voor te leggen is bij garantieclaims. Vanuit kolu bieden we steeds vrijblijvend een onderhoudscontract om zorgeloos te genieten van koude lucht.

Hoe lang gaat een installatie mee?

Een goed geïnstalleerde en onderhouden airco gaat gemiddeld 15 jaar mee, bij goed onderhoud zelfs een stuk langer. Bij vervanging afhankelijk van compatibiliteit tussen buiten- en binnenunit + generatie koelgassen.

Gezondheid en gebruik

Is een slecht onderhouden airco ongezond?

Het wordt aangeraden om verouderde installaties te vervangen of te laten onderhouden. Door de verlaagde kwaliteit van de circulerende lucht riskeer je dat er virussen of bacteriën in de kamer worden geblazen. Een tijdig onderhoud van één keer per jaar is dus sterk aangewezen.

Ramen en deuren dicht houden als de airconditioning aan is?

Dit is zeker niet noodzakelijk en er zal geen verschil zijn in de werking van de airco. Maar als er veel ramen en deuren openstaan, zal dit wel een invloed hebben op het energieverbruik.

Techniekers over heel België

1500+

Tevreden klanten

9.3/10

Review score

23+

Techniekers

Blogberichten

Projectleider

Projectleider

Ben jij een planner van nature? Als digital first start-up met een hart voor HVAC zijn wij op zoek naar een gedreven Projectleider die ons van onze stoel blaast. Van A tot Z ben jij het aanspreekpunt voor verschillende departementen...

Salesvertegenwoordiger

Salesvertegenwoordiger

Weet jij als geen ander hoe te communiceren en te overtuigen? Als digital first start-up met een hart voor HVAC zijn wij op zoek naar een gedreven sales talent dat ons van onze stoel blaast. Klinkt dat als muziek in je oren? Neem dan snel...

HVAC-technieker

HVAC-technieker

Heb jij techniek in de vingers? Als digital first start-up met een hart voor HVAC zijn wij op zoek naar een gedreven technieker die ons van onze stoel blaast. Wij nemen jouw administratie op ons en jij kan je echte passie voor de volle...

Airco onderhoud

Airco onderhoud

Een handige service aangeboden door kolu. Het onderhoud van een airco omvat een aantal controlepunten die gericht zijn op de goede werking van het toestel (nakijken leidingen en kabels, zijn de drukken en temperaturen in orde, is er voldoende koelmiddel,...

Airco installatie

Airco installatie

Hoe gaat dat in zijn werk? Bij het installeren van je airco door één van onze techniekers, kan je het volgende verwachten: 1. Plaatsbepaling In overleg met jou, bespreekt de installateur wat de beste plek is voor de units. 2. Muur/ plafond voorbereiden De installateur...

Wat is de prijs van een airco?

Wat is de prijs van een airco?

Waarom kolu’s prijzen zo scherp kunnen zijn. De kostprijs van een installatie hangt af van veel factoren, maar als richtprijs kan je rekenen vanaf €1500,- per slaapkamer en €1800,- per woonkamer voor een standaard wandmodel. Voor design toestellen of speciale...